Ұйқы безінің қатерлі ісігі / Рак поджелудочной железы

Ұйқы безінің қатерлі ісігі жылдам прогрессиямен және жоғары метастаздық потенциалмен сипатталады, сондықтан көп жағдайда ауру кеш кезеңдерінде анықталады. Қатерлі ісік ұйқы безінің кез келген бөлігінде — басында, денеде немесе құйрықта дамуы мүмкін, ал ісік не «туған» бөлігінде локализацияланған немесе бірте-бірте бүкіл ұйқы безіне енеді. Ең жиі кездесетін ісіктер — ұйқы безінің басы.
Ұйқы безінің қатерлі ісігінің белгілері салмақ жоғалтуды, терінің сарғаюын қамтиды және қант диабетіне тән көріністер болуы мүмкін. Науқастар іштің ауырсынуына, кебулерге, ас қорытудың бұзылуына, диареяға, жүрек айнуына және құсуға шағымданады.
Ұйқы безінің қатерлі ісігінің алдын алуды тамақтану мен өмір салтына қатысты қарапайым ережелерді сақтаудан бастау ұсынылады: диетадан майлы және қуырылған тағамдарды алып тастаңыз, мүмкіндігінше жиі жаңа піскен көкөністер мен жемістерді жеңіз; күшті сусындарды ішуді және темекі шегуді тоқтату; белсенді өмір салтын ұстаныңыз, мүмкіндігінше жиі таза ауада уақыт өткізіңіз; асқазан-ішек жолдарының, ұйқы безінің, қант диабетінің, бауыр циррозының және т.б. денсаулығын бақылау.
Ұйқы безінің қатерлі ісігінің даму қаупі факторлары:
• Темекі шегу. Адам денсаулығына белгілі жағымсыз әсерлерден басқа, темекі шегу ұйқы безінің қатерлі ісігінің даму қаупін кем дегенде бір жарым есе арттырады. Сонымен қатар, шылым шегетіндердің аурудың болжамы нашар, өйткені емдеу асқынулардың көп санымен бірге жүреді және оған шыдау қиынырақ.
• Семіздік. Артық салмақ ұйқы безінің қатерлі ісігінің қаупін 2 есеге жуық арттырады.
• Төмен физикалық белсенділік. Отырықшы өмір салтын ұстанатын адамдарда ұйқы безінің қатерлі ісігінің қаупі де 2 есеге жуық артады.
• Алкогольді асыра пайдалану. Көптеген адамдар алкогольдің өткір және созылмалы панкреатиттің дамуына, яғни ұйқы безінің қабынуына әкелетінін біледі. Бірақ, сонымен қатар, бұл ұйқы безінің қатерлі ісіктерінің даму қаупін арттырады.
• Нашар тамақтану. Кейбір зерттеулер қаныққан майдың және қуырылған еттің көп мөлшерін тұтынудың «батыс диетасы» да бұл ісіктің дамуына әсер етеді деп болжайды.
• Helicobacter Pylori инфекциясы. Бұл бактерия асқазан жарасын тудырады және асқазан қатерлі ісігінің қаупін арттырады. Бірақ бұл инфекция сонымен қатар ұйқы безінің қатерлі ісігінің даму қаупінің шамалы өсуіне әкеледі.
Қандай белгілерден сақ болу керек?
• Іштің жоғарғы бөлігіндегі ауырсыну, көбінесе бұл ауырсыну арқаға сәуле береді.
• Өте жиі ұйқы безінің ісіктері тәбеттің төмендеуіне және салмақ жоғалтуға, сондай-ақ әлсіздікке әкеледі.
• Жүрек айнуы мен құсу, егер ісік он екі елі ішекті басып тұрса, ұйқы безі қатерлі ісігінің белгілері болуы мүмкін.
• Ісік өт жолын бітеп тастаса, сарғаю пайда болуы мүмкін — бауырдан өт қалыпты түрде ағып кетпейтін жағдай, бұл терінің және шырышты қабаттардың сарғаюына, терінің қышуына әкеледі. Бұл жағдайда нәжіс жеңіл болуы мүмкін, ал несеп, керісінше, қараңғы болуы мүмкін.
• Егер сізде қант диабеті болса, ісік қант диабетіне немесе жоғары глюкоза деңгейіне әкелуі мүмкін.
• Ұйқы безінің ісіктері кезінде веноздық тромбоз жиі кездеседі.
Ұйқы безі қатерлі ісігінің алдын алу
• Темекіні тастаңыз. Темекі шегуді тастағаннан кейін шамамен 10-15 жыл өткен соң, ұйқы безінің қатерлі ісігінің даму қаупі темекі тартпайтындармен бірдей болады.
• Артық салмақпен күресіңіз және дене белсенділігінің адекватты деңгейін сақтаңыз. Мысалы, сіз күніне 10 000 қадам жаяу жүру туралы ұсынысты ұстануға және аптасына шамамен 150 минут физикалық белсенділікті алуға тырысуға болады.
• «Салауатты» диетаны ұстаныңыз: көбірек жемістер мен көкөністерді жеңіз, бірақ диетаңызда қуырылған тағамдардың көп мөлшерін болдырмауға тырысыңыз.
• Алкогольді асыра пайдаланбаңыз.
• Диагноз қойылған жағдайда Helicobacter Pylori инфекциясын емдеңіз. Бұл сонымен қатар асқазан безінің қатерлі ісігінің даму қаупін азайтуға көмектеседі.
Рак поджелудочной железы характеризуется быстрым прогрессированием и высоким метастатическим потенциалом, в связи с чем в большинстве случаев заболевание выявляется на поздних стадиях. Злокачественное новообразование может развиться в любом отделе железы – в головке, в теле или в хвосте, причем рак либо локализовывается в «родном» отделе, либо постепенно захватывает всю поджелудочную железу. Наиболее часты опухоли головки поджелудочной железы.
К симптомам рака поджелудочной железы относятся потеря веса, желтушность кожи, могут быть проявления, характерные для сахарного диабета. Пациенты жалуются на болевые ощущения в области живота, Вздутие живота, расстройства желудка, диарею, тошноту и рвоту.
Профилактику рака поджелудочной железы рекомендуется начинать с соблюдения простейших правил, касающихся питания и образа жизни: исключить из рациона жирные и жаренные продукты, как можно чаще есть овощи и фрукты в свежем виде; отказаться от употребления горячительных напитков и курения; вести активный образ жизни, как можно чаще бывать на свежем воздухе; следить за здоровьем желудочно-кишечного тракта, поджелудочной железы, сахарный диабет, цирроз печени и др.
Факторы риска развития рака поджелудочной железы:
• Курение. Помимо известных отрицательных эффектов на здоровье человека, курение повышает и риск развития рака поджелудочной железы — не менее чем в полтора раза. При этом у курильщиков хуже и прогноз заболевания, так как лечение сопровождается большим числом осложнений и тяжелее переносится.
• Ожирение. Избыточный вес увеличивает риск рака поджелудочной железы почти в 2 раза.
• Низкая физическая активность. У людей, ведущих малоподвижный образ жизни, риск рака поджелудочной железы также повышается почти в 2 раза.
• Злоупотребление алкоголем. Многим известно, что алкоголь приводит к развитию острого и хронического панкреатита, то есть воспаления поджелудочной железы. Но, помимо этого, повышает риски развития и злокачественных опухолей поджелудочной железы.
• Неправильное питание. Некоторые исследования показывают, что «западный тип диеты» с употреблением большого количества насыщенных жиров и жареного мяса также влияет на развитие этой опухоли.
• Инфекция Helicobacter Pylori. Эта бактерия становится причиной язвенной болезни желудка и повышает риск возникновения рака желудка. Но также эта инфекция приводит и к небольшому повышению риска рака поджелудочной железы.
Какие симптомы должны насторожить?
• Боли в верхних отделах живота, часто эти боли отдают в спину.
• Очень часто опухоли поджелудочной железы приводят к снижению аппетита и уменьшению веса, а также к слабости.
• Тошнота и рвота также могут быть симптомами рака поджелудочной железы, если опухоль сдавливает двенадцатиперстную кишку.
• Если опухоль перекрывает желчный проток, может возникать желтуха — состояние, при котором желчь не может нормально оттекать из печени, что приводит к желтизне кожных покровов и слизистых оболочек, зуду кожи. При этом стул может становиться светлым, а моча наоборот — темной.
• Опухоль также может приводить к развитию сахарного диабета или к более высокому уровню глюкозы при уже существующем диабете.
• При опухолях поджелудочной железы часто возникают тромбозы вен.
Профилактика рака поджелудочной железы
• Отказаться от курения. Примерно через 10-15 лет после отказа от курения риск развития рака поджелудочной железы становится примерно таким же, как и у некурящих людей.
• Бороться с лишним весом и поддерживать адекватный уровень физической активности. Например, можно придерживаться рекомендации проходить 10000 шагов в день и стараться уделять физическим нагрузкам около 150 минут в неделю.
• Придерживаться «здоровой» диеты: есть больше фруктов и овощей, при этом стараться избегать в своем рационе большого количества жареной пищи.
• Не злоупотреблять алкоголем.
• Пройти лечение от инфекции Helicobacter Pylori, если она выявлена. Это тоже поможет снизить риск развития рака поджелудочной железы.