Энтеровирустық инфекция

Инфекцияның таралуы-ауыз қуысының, ішектің және жоғарғы тыныс жолдарының шырышты қабаттары.
Инфекцияның негізгі берілу механизмі-фекальды-ауызша, тамақ, су және тұрмыстық. Көбінесе инфекция ауа тамшылары арқылы беріледі, сонымен қатар инфекция анадан ұрыққа берілуі мүмкін.
Инфекцияның таралуында асимптоматикалық тасымалдаушылар маңызды рөл атқарады, олардың саны 45% жетеді.
Энтеровирустық
инфекцияның инкубациялық кезеңі 2-ден 35 күнге дейін (көбінесе 2-3 күн).
Аурудың шамамен 85% — ы асимптоматикалық болып табылады. Шамамен 12-14% жеңіл
фебрильді аурулар ретінде диагноз қойылады және шамамен 1-3% ауыр курсқа ие,
әсіресе жас балаларда және иммундық жүйесі бұзылған адамдарда.
Ауру дене
температурасының 38-40ºС-қа дейін көтерілуінен басталады, ол көбінесе 3-5 күнге
созылады немесе толқын тәрізді ұзақ уақытқа созылады.
Температураның жоғарылауымен науқас жалпы интоксикация белгілерін сезінеді: әлсіздік, ұйқышылдық, бас ауруы, жүрек айну, бұлшықет және буын аурулары.
Ең ауыр патологиялардың қатарына мыналар жатады:
- миокардтың қабынуы (жүрек бұлшықеті);
- перикардит (перикардиальды қапшықтың қабынуы);
- гепатит (сарғаймайтын);
- серозды менингит (мидың жұмсақ қабығының зақымдануы);
- жедел сал ауруы;
- бүйректің зақымдануы;
- жаңа туған нәрестелердің сепсисі.
Профилактикалық іс-шаралар санитарлық-гигиеналық нормалар мен жеке гигиена ережелерін сақтау ауруды алдын алуға септігін тигізеді:
- дәретханадан кейін және тамақтанар алдында қолды сабынмен жуу, балаларға қол жуу ережелерін үйрету;
- көкөністер мен жемістерді жуу;
- өнімдерді тек рұқсат етілген жерлерде сатып алыңыз;
- тек қайнатылған немесе бөтелкедегі таза суды ішіңіз;
- жұқпалы аурулардың белгілері, бөртпе, температура, жөтел және басқа белгілері бар адамдармен байланыста болудан аулақ болыңыз;
- тек арнайы жабдықталған жағажайларда немесе судың сапасын дезинфекциялау және бақылау жүргізілетін бассейндерде шомылыңыз.