КОЛОРЕКТАЛЬДЫ ҚАТЕРЛІ ІСІКТІҢ ЕРТЕ ДИАГНОСТИКАСЫ / РАННЯЯ ДИАГНОСТИКА КОЛОРЕКТАЛЬНОГО РАКА

Тоқ ішектің қатерлі ісігі – тоқ ішектің қатерлі ісігі. Бастапқы кезеңде бұл симптомсыз. Кейіннен ол әлсіздік, әлсіздік, тәбеттің төмендеуі, іштің ауыруы, диспепсия, метеоризм және ішектің бұзылуы ретінде көрінеді. Ішек өтімсіздігі мүмкін. Ісіктің ойық жарасы қан кетумен бірге жүреді, алайда нәжістегі қанның қоспасы жоғарғы ішектің колоректальды қатерлі ісігімен визуалды түрде анықталмауы мүмкін. Диагноз шағымдарды, анамнезді, емтихан деректерін, жасырын қанға нәжіс талдауын, колоноскопияны, ирригоскопияны, ультрадыбыстық және басқа зерттеулерді ескере отырып белгіленеді.
Тоқ ішектің қатерлі ісігінің себептері
Колоректальды қатерлі ісіктің этиологиясы нақты анықталған жоқ. Зерттеушілердің көпшілігі патологияны әртүрлі сыртқы және ішкі факторлардың әсерінен пайда болатын полиэтиологиялық аурулардың бірі деп санайды, олардың негізгілері генетикалық бейімділік, тоқ ішектің созылмалы ауруларының болуы, тамақтану және өмір салты.
1. Тамақтанудағы қателіктер. Қазіргі заманғы сарапшылар тоқ ішектің қатерлі ісіктерінің дамуындағы тамақтанудың рөліне көбірек назар аударуда. Тоқ ішектің қатерлі ісігі қызыл етті көп жейтін және талшықты аз тұтынатын адамдарда жиі диагноз қойылғаны анықталды. Ет өнімдерін қорыту кезінде ішекте көп мөлшерде май қышқылдары түзіліп, олар канцерогендік заттарға айналады.
2. Ішектің эвакуациялық функциясының бұзылуы. Талшықтың аз мөлшері және жеткіліксіз физикалық белсенділік ішек моторикасының баяулауына әкеледі. Нәтижесінде көптеген канцерогенді агенттер ішек қабырғасымен ұзақ уақыт байланысып, колоректальды қатерлі ісіктің дамуын қоздырады. Бұл жағдайды ушықтыратын фактор еттің дұрыс өңделмеуі болып табылады, бұл тағамдағы канцерогендердің мөлшерін одан әрі арттырады. Темекі шегу мен алкогольді тұтыну рөл атқарады.
3. Ішектің қабыну патологиясы. Статистикаға сәйкес, тоқ ішектің созылмалы қабыну аурулары бар науқастар мұндай патологиясы жоқ адамдарға қарағанда тоқ ішек ісігімен жиі ауырады. Ең жоғары қауіп ойық жаралы колит және Крон ауруы бар науқастарда байқалады.
4. Ішек полиптері. Тоқ ішектің полипозы бар науқастарда тоқ ішек қатерлі ісігі орташа популяцияға қарағанда жиі анықталады. Колоректальды қатерлі ісікке дегенерация ықтималдығы полиптердің санына ғана емес, олардың мөлшеріне де байланысты. Полип неғұрлым үлкен болса, қатерлі ісік қаупі соғұрлым жоғары болады.
Алдын алу
Алдын алу шаралары дұрыс тамақтануды, физикалық белсенділікті, тәуекел тобына жататын науқастарды тексеруді және ісіктің дамуын тудыруы мүмкін ауруларды уақтылы емдеуді қамтиды.
Құрметті пациенттер!
2024 жылғы 30 наурызда сағат 9.00-ден 13.00-ге дейін «Қарағанды қаласының № 5 емханасы» коммуналдық мемлекеттік қазыналық кәсіпорнында тоқ ішек обыры бойынша Ашық есік күні өтеді. Қабылдауды аудандық онколог-дәрігер Маратқызы А.М. No 324 кабинетте алдын ала тіркелусіз.
Колоректальный рак – это злокачественная опухоль толстого кишечника. На начальном этапе протекает бессимптомно. В последующем проявляется слабостью, недомоганием, потерей аппетита, болями в животе, диспепсией, метеоризмом и кишечными расстройствами. Возможны явления кишечной непроходимости. Изъязвление новообразования сопровождается кровотечениями, однако примесь крови в кале при колоректальном раке верхних отделов кишечника может визуально не определяться. Диагноз устанавливают с учетом жалоб, анамнеза, данных осмотра, анализа кала на скрытую кровь, колоноскопии, ирригоскопии, УЗИ и других исследований.
Причины колоректального рака
Этиология колоректального рака точно не установлена. Большинство исследователей считают, что патология относится к числу полиэтиологических заболеваний, возникающих под влиянием различных внешних и внутренних факторов, основными из которых являются генетическая предрасположенность, наличие хронических болезней толстого кишечника, особенности диеты и образа жизни.
1. Погрешности в питании. Современные специалисты все больше акцентируются на роли питания в развитии злокачественных опухолей толстой кишки. Установлено, что колоректальный рак чаще диагностируется у людей, которые употребляют много красного мяса и мало клетчатки. В процессе переваривания мясных продуктов в кишечнике образуется большое количество жирных кислот, превращающихся в канцерогенные вещества.
2. Нарушение эвакуаторной функции кишечника. Малое количество клетчатки и недостаточная физическая активность приводят к замедлению кишечной перистальтики. В результате большое количество канцерогенных агентов в течение длительного времени контактирует со стенкой кишечника, провоцируя развитие колоректального рака. Фактором, усугубляющим данное обстоятельство, является неправильная обработка мяса, еще больше увеличивающая количество канцерогенов в пище. Определенную роль играют курение и употребление алкоголя.
3. Воспалительная патология кишечника. По статистике, пациенты с хроническими воспалительными заболеваниями толстого кишечника страдают колоректальным раком чаще людей, не имеющих подобной патологии. Самый высокий риск отмечается у больных неспецифическим язвенным колитом и болезнью Крона.
4. Полипы кишечника. У больных полипозом толстого кишечника колоректальный рак выявляется чаще, чем в среднем по популяции. Вероятность перерождения в колоректальный рак зависит не только от количества полипов, но и от их размеров. Чем крупнее полип – тем выше риск озлокачествления.
Профилактика
Профилактические мероприятия включают правильное питание, физическую нагрузку, обследование пациентов из групп риска, своевременное лечение заболеваний, которые могут спровоцировать развитие новообразования.
Уважаемые пациенты!
30 марта 2024 года в КГП «Поликлиника №5 г. Караганды» с 9.00 до 13.00 будет проводиться День открытых дверей по колоректальному раку. Прием будет вести районный врач онколог Маратқызы А.М. без предварительной записи в кабинете № 324.